Turnul de la Crivadia

Cum ajungi cu mașina?

Cum ajungi cu mașina la Turnul de la Crivadia

Dinspre Petroșani, pe drumul european E79, la o distanță de aproximativ 12,8 km de Peștera Bolii ajungi la Turnul de la Crivadia. Poți să parchezi mașina în zona stației de autobuz de pe cealaltă parte a șoselei (chiar înainte de trecerea peste viaductul Crivadia).

La doar câțiva pași de la șoseaua principală se poate urma o cărare scurtă prin pădure și vei ajunge la turn.

Despre

De aproape cinci secole, turnul-cetate de la Crivadia veghează calea de acces dinspre sudul ţării spre inima Transilvaniei.

Potrivit istoricilor, a fost, la origine, punct vamal și un loc de unde era supraveghetă calea de acces din Țara Românească în Transilvania.

A fost construit din piatră de calcar extrasă din împrejurimi, iar zidurile sale ating încă pe alocuri înălțimea de 20 metri. Turnul este pe plan circular, cu diametrul de 13 metri, iar la exterior este tencuit. Intrarea este situată în partea de nord, la 4 metri înălțime de pământ și pentru acces se folosea o scară.
În jumătatea de vest are șapte deschideri de tragere cu ambrazuri evazate spre interior, situate la o distanță de aproximativ 1 – 1,5m unul de altul, iar în cea de est este protejat natural datorită terenului accidentat, ceea ce a făcut inutilă practicarea în zid a unor deschideri de trageri suplimentare.

„Turnul avea și un coronament ușor scos în consolă și, foarte probabil, creneluri la care se ajungea pe un drum de strajă de lemn. În interior este posibil să fi avut cisternă, singura urmă vizibilă astăzi fiind o groapă.
Era prevăzut și cu un drum de strajă de lemn, astăzi dispărut, cu parapetul lat de 1m și înalt de 0,8m”, se arată în Monografia Județului Hunedoara(2012).

Anul ridicării sale este, cel mai probabil, 1528, fiind construit la comanda voievodului Petre Pereny (1526 – 1529), și având și rol de punct vamal. Neutilizat timp de câteva secole, turnul de la Crivadia a fost restaurat în anul 1961.

Scanează codul pentru localizare

NE GĂSEȘTI UȘOR

Accesul se face dinspre Peștera Bolii, aflată la o distanță de aproximativ 1,5km

Check-in: după ora 14:00

Check-out: până la 12:00

© 2022 Natural & Simplu. Realizat deAdrian Webdesign