Dinspre Petroșani, pe drumul european E79, după ce treci de serpentine și șoseaua începe să coboare, virezi strâns dreapta în dreptul benzinăriei abandonate și parchezi mașina cât mai aproape de fosta cabană (sau unde găsești loc pe marginea drumului).
Urmezi drumul spre poteca ce trece peste un pod din lemn peste pârâul Bănița, treci pe un perete al digului de beton și ajungi la albia pârâului.
Tariful poate fi achitat trimițând SMS la nr. 7473, cu textul:
PNGMC1 – tarif vizitare 1 pers/ 1 zi – 1 EURO
PNGMC2 – tarif vizitare 2 pers/ 1 zi sau 1 pers/ 2 zile – 2 EURO
PNGMC3 – tarif vizitare 3 pers/ 1 zi sau 1 pers/ 3 zile – 3 EURO
PNGMC5 – tarif vizitare 5 pers/ 1 zi sau 1 pers/ 5 zile – 5 EURO
sau direct la angajații administrației parcului, în valoare de 5 lei/persoană/zi .
Cheile Băniței sunt situate în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, în apropierea Peșterii Bolii. Au fost săpate de pârâul Bănița în același masiv calcaros.
Aici, pârâul Băniței a săpat în zona cheilor un culoar îngust, între pereții înalți de calcar. Inițial, pârâul săpase aici o peșteră, al cărei tavan s-a prăbușit. Pereții sunt rotunjiți de apele pârâului. Apa a contribuit la formarea spectaculoaselor chei, care au o lungime de aproximativ 250-300m.
Înălțimea pereților depășește 10-15 metri, iar în unele zone, stâncile vin ca un acoperiș.
În pereții înalți de calcar ce străjuiesc culoarul îngust, apa a săpat niște scobituri foarte interesante.
Vizitarea este recomandată doar în zilele liniștite de vară, fără ploi și cu încălțăminte adecvată pentru apă, deoarece traseul trece prin apă. Apa este caldă și mică, până la glezne și doar în câteva zone apa poate ajunge până la genunchi.
O plimbarea prin apă la umbra cheilor Băniței, într-o zi călduroasă de vară, poate fi o activitate foarte reconfortantă.
Accesul se face dinspre Peștera Bolii, aflată la o distanță de aproximativ 1,5km
Check-in: după ora 14:00
Check-out: până la 12:00