Cetatea dacică a Băniței

Cum ajungi la Cetatea dacică a Băniței

Cum ajungi?

De la Peștera Bolii se merge pe cărarea care duce spre izvor (din partea dreaptă a drumului principal) apoi la calea ferată faci dreapta (spre Simeria).

Aproximativ 500 de metri îi parcurgi pe terasamentul din piatră al căii ferate (ATENȚIE LA TREN!).
Treci peste podul unde pârâul iasă din Peștera Bolii și înainte de al doilea pod (la câteva zeci de metri se vede în față un tunel pe partea dreaptă), faci stânga și urmezi drumul prin pădure spre cărarea care duce la cetate.

Cărarea urcă abrupt o lungă bucată de drum (se recomandă încălțăminte adecvată deoarece pământul este foarte alunecos) iar singurul sprijin pentru a ușura urcușul sunt copacii de care te poți agăța pentru a urca pas cu pas.

Când panta începe să se domolească încep să se vadă primele urme ale cetății dacice: rămăşiţe ale unor ziduri și bucăți de piatră.

Despre

Cetatea dacică a Băniței este una dintre cele șase fortărețe dacice care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Ea se găsește în localitatea Bănița, județul Hunedoara și datează din timpul lui Burebista. A fost refăcută sub regele Decebal și distrusă în timpul războaielor daco-romane.

Rolul cetăţii era de a opri trecerea spre capitala Daciei, dinspre sud. Pentru a îndeplini acest rol, Cetatea dacică a Băniţei a fost construită pe un deal. Dealul pe care se află cetatea se numeşte Piatra Cetăţii sau Dealul Bolii și la o altitudine de maxim 904 metri oferă o bună vedere a întregii zone.

În prezent cetatea este inaccesibilă publicului, ea fiind păzită.
Este administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara care ne asigură că are în proiect atât facilitarea accesului spre cetate, cât și transformarea acestui obiectiv turistic într-unul atractiv.

Câteva bucăți de piatră acoperite de mușchi și siluetele zidurilor de apărare acoperite cu pământ și vegetație e cam tot e a mai rămas în acest moment din Cetatea dacică a Băniței.

În schimb platoul din vârful Cetății oferă o privelişte deosebit de frumoasă spre Munții Parâng, spre Munții Retezat și spre dealurile din jur.

Scanează codul pentru localizare

NE GĂSEȘTI UȘOR

Accesul se face dinspre Peștera Bolii, aflată la o distanță de aproximativ 1,5km

Check-in: după ora 14:00

Check-out: până la 12:00

© 2022 Natural & Simplu. Realizat deAdrian Webdesign